Duurzaam ondernemen

ISO 14001

Alkern heeft als producent het ISO 14001 certificaat. Onze doelstelling is om activiteiten te ontwikkelen met respect voor onze omgeving. Sedert 2004 is er een milieuplan in ons bedrijf om deze certificatie te bewerkstelligen; verbeteracties en initiatieven maken deel uit van onze bedrijfscultuur. 

Duurzaam beleid

Als voorloper van gerectificeerde betonblokken met een kleine voeg heeft Alkern een revolutie ontwikkeld in het metselwerk van betonnen metselstenen. De koolstofvoetafdruk werd daardoor met de helft afgebouwd, alsook het gebruik van water op de werf is aanzienlijk gedaald. Het zware werk op werven is bijgevolg verminderd door het gebruik van de gerectificeerde blokken van het type ALKERBLOC. De ontwikkeling van de isolerende metselstenen biedt een waaier van thermische oplossingen.

Alkern doet ook aan onderzoek & ontwikkeling naar materialen op basis van een biologische oorsprong zoals bijvoorbeeld producten op basis van hennep, linnen, hout en miscanthus. Dergelijke beton op basis van biologische ingrediƫnten vermindert de koolstofvoetafdruk en is geproduceerd op basis van hernieuwbare bronnen, afkomstig uit biomassa.

Engagement

Alkern beschouwt het respect voor de omgeving als essentieel bij de ontwikkeling van ontginningsactiviteiten en de productie van prefab betonproducten. Het engagement voor een milieu-aanpak is een proces van continue verbetering waarbij Alkern aan iedere leidinggevende vraagt om zich te engageren voor onderstaande doelstellingen:

  • Het identificeren en respecteren van wettelijke verplichtingen.
  • Het voorkomen van verontreiniging.
  • Het aangrijpen van opportuniteiten inzake milieu aspecten: lawaaihinder, waterbeheer, transport en in het bijzonder bij nieuwe industriĆ«le projecten.
  • Het implementeren & opvolgen van een afvalbeheerplan.
  • Het beheren van het verbruik van de energiebronnen en het verbruik verminderen indien mogelijk.
  • De vorming en opleiding van het personeel.
  • Het communiceren en aanzetten tot naleving van ons beleid aan externe partijen die samenwerken met Alkern.